english

Naše speciality

Katalogy vinařství

Firemní víno

Tiskové zprávy

Novinky na email

Email příjemce:

Každý 50. registrovaný získává 1 láhev Ryzlinku vlašského r. 2011. Výherci budou průběžně zveřejňováni na Facebooku.

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Doporučte nás

Doporučte toto vinařství svým známým a kamarádům.

Email příjemce:

Vaše jméno:

Facebook

Staňte se naším fanouškem na Facebooku a buďte první kdo se dozví o novinkách, slevách a pořádaných akcí ve vašem okolí.

Facebook

Rulandské modré

Tradiční oblasti: Francie, Itálie, Německo, Čechy, Morava


Stáří a původ: stará odrůda, Francie; Podobně jako Chardonnay je i tato burgundská odrůda velmi rozšířena po celém světě. Nese téměř všude původní název Pinot noir. Název Pinot je odvozen od slova pin = borovice, protože jeho malé, bobulemi nahloučněné hrozinky připomínaly šišky jehličnanů. V genotypu odrůdy jsou zakódováni rodiče samovolné v přírodě vzniklé odrůdy z křížení mezi Mlynářkou (Pinot meunier) a Tramínem. Pinot dal císař Karel IV. dovézt do Čech z Francie. Traduje se, že první sazenice věnoval nákladníkům (majitelům) hor viničních v Mělníku za pomoc za potírání lapků na řece Labi.


Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941


Barva: rubínová až cihlově červená, s nazlátlým okrajem


Vůně: ovocné tóny


Chuť: plná, nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny, hebkost při klouzání po jazyku


Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, maliny, jahody, červené třešně, brusinky, ve vyzrálých kůže, kouř hořícího dřeva, tlející listí, sušené švestky, povidla, hořké mandle, hořká čokoláda


Vína Pinot noir se podávají v širokých "břichatých" pohárech a platí pro ně pravidlo: čím starší víno, tím objemnější pohár, který se plní jen do pětiny až čtvrtiny celkového objemu, aby se široká hladina mohla dobře provzdušnit. Taková vína lze podávat bez pokrmů, k tichému obdivu jejich vůní a skladby a k meditování s přáteli. Při stolování se předkládají k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas, pernaté zvěři, nadívané drůbeži a doporučují se rovněž k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů. Jsou skvělé také k delšímu posezení s malým zákuskem



Vína odrůdy Rulandské modré mívají různý charakter, podle světových oblastí, kde se tato odrůda pěstuje, ale i podle toho, jak s nimi vinař zachází. Ohromují svou plností, která se zráním zvyšuje. Vína se velmi dobře hodí k dlouhému skladování. Slupka bobulí Rulandského modrého obsahuje málo červeného barviva, a proto se lisováním celých hroznů snadno získají bezbarvá vína zvaná klarety, která jsou součástí základu směsi pro výrobu francouzských klasických šumivých vín Champagne

Aktuality

Restaurant Spirit Zámek napajedla Land Rover Zlín Jaguar Zlín rokomotor Lesní Penzion Bunč Rudolf Jelínek